
The Maastricht Forensic Institute (TMFI) verricht als onafhankelijk instituut forensisch-technisch en wetenschappelijk onderzoek van topniveau. Als enige in Nederland is TMFI in staat het forensisch technisch onderzoek van materiële, dat wil zeggen fysische, chemische, biologische of digitale sporen te combineren met rechtspsychologische en gedragswetenschappelijke expertise, indien mogelijk in de vorm van integrale deskundigenrapporten. Onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van politie, justitie en advocatuur, voor de particuliere sector en voor bedrijven.
Belangrijkste doel is het leveren van een maatschappelijk relevante bijdrage aan het rechtssysteem in Nederland. Zorgvuldig forensisch onderzoek is volgens TMFI essentieel voor een eerlijke rechtsgang voor verdachten waarbij veroordelingen mede kunnen worden gebaseerd op deugdelijk forensisch bewijs. Goed forensisch onderzoek rust volgens TMFI op twee pijlers: validiteit en responsiviteit. Validiteit, oftewel een degelijke wetenschappelijke basis, waarborgt de objectiviteit van de bevindingen en de kwaliteit van de rapportages. Responsiviteit is van belang, omdat snelle levertijden bij de sporenonderzoeken bepalend kunnen zijn voor de richting en de kwaliteit van het verdere onderzoek, voor de voortgang van de rechtsgang en voor een optimale benutting van de ingezette middelen.
TMFI staat in voor de kwaliteit van het door haar uitgevoerde forensisch onderzoek. De waarborging van de ‘chain of custody’ is daarom van het grootste belang. Elke stap in het onderzoek wordt beschreven in zorgvuldig vastgestelde (standaard)procedures die samen de zogenaamde ‘chain of custody’ garanderen. Het bewaken van een ‘chain of custody’ houdt in dat elke handeling met het onderzoeksmateriaal is beschreven en wordt vastgelegd tijdens het onderzoek. Hierdoor kunnen achteraf geen twijfels ontstaan over de integriteit van het onderzoeksmateriaal of over de kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek.
Het transport, de ontvangst, overdracht, registratie, etikettering/nummering, bewaring en opslag, analyse en afvoer van onderzoeksmateriaal wordt nauwkeurig gedocumenteerd. Hiermee wordt het risico op verlies, beschadiging (degradatie), verwisseling en contaminatie van sporenmateriaal tot een minimum beperkt.
Tot 2008 werd forensisch-technisch onderzoek vrijwel uitsluitend door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitgevoerd. Snelle maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen hebben geleid tot een enorme uitbreiding van mogelijkheden voor forensisch onderzoek. Om deze mogelijkheden ten volle te benutten biedt TMFI nieuwe onderzoekscapaciteit.
Samen met OM, Politie, NFI en andere instituten wil TMFI zoeken naar de beste manier om de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk te benutten. Met meer aanbieders ontstaat een gezonde (wetenschappelijke) competitie op forensisch gebied. Het is de overtuiging van TMFI dat de kwaliteit van forensisch onderzoek in Nederland hierdoor op een hoger plan wordt gebracht. Net als in het reguliere wetenschappelijk onderzoek, waar verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten in competitie met elkaar wedijveren, geldt ook voor het forensisch onderzoek dat de kwaliteit daarvan vooral wordt bevorderd door stevige en eerlijke competitie. Doorlooptijden van onderzoeken worden korter. Ook zal competitie leiden tot forensische innovaties, waarmee de verschillende partijen zich op de forensische markt kunnen onderscheiden.